Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας σε 10 βήματα!

1. Αποκτήστε ταυτότητα
Αστυνομική, πολιτική, θρησκευτική, εθνική, φυλετική, σεξουαλική ταυτότητα. Πάραυτα περιορίζετε τον εαυτό σας σε μια ή πολλές ετικέτες, οι οποίες σας ετεροκαθορίζουν για το υπόλοιπο της ζωής σας. Όταν συναντιέστε με άλλα άτομα, ανταλλάσσετε τις πληροφορίες των ταυτοτήτων σας και θεωρείτε ότι έχετε επικοινωνήσει μαζί τους. Όσο πιο πολύ ταυτίζεστε με τις ταυτότητές σας, τόσο αποκόβετε το σύνδεσμο με τη ζωή.
2. Αποκτήστε στεγανά
Τα όρια της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι απέραντα. Οι δυνατότητες των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Εν τούτοις, εμείς χτίζουμε τα σπίτια, τις πόλεις και τις σχέσεις μας με ένα απόλυτα στεγανό τρόπο. Όταν οι αιτίες και οι συνθήκες αλλάζουν, τα στεγανά μας λειτουργούν σαν φράγματα στο ορμητικό νερό της ζωής. Όσο παραμένετε κολλημένοι στα στεγανά σας, τόσο εμποδίζετε τη ροή της ζωής.
3. Αποκτήστε βεβαιότητες
Οι άνθρωποι είμαστε υπερβολικά «βέβαιοι» για τα πράγματα, τις υποθέσεις, τις θεωρίες, τις ιδεολογίες που θεωρούμε «λογικά» και υπερβολικά «αβέβαιοι» για ο, τι θεωρούμε «παράλογο». Οι βεβαιότητες όμως αυτές ουσιαστικά δεν στηρίζονται παρά μόνο σε μερικές αυθαίρετες υποθέσεις, που υποστηρίζουν κοινωνικές παραδοχές και συμβάσεις. Η κοινωνική βεβαιότητα επισκιάζει την αλήθεια της αλληλεπίδρασης και της διάδρασης ανάμεσα στις διάφορες μορφές της ζωής. Όσο περισσότερο «βέβαιοι» είστε για τις απόψεις, τις θεωρίες, τις ιδεολογίες και τις πεποιθήσεις σας, τόσο απομακρύνεστε από τη πραγματικότητα ως έχει.
4. Αποκτήστε ιστορία ζωής
Διαστρεβλωμένες αναμνήσεις πακεταρισμένες σε εξωραϊσμένα εξωτικά πακέτα που συμπεριλαμβάνουν δράμα, περιπέτεια, μνησικακίες, ήρωες και εχθρούς, θύματα και θύτες – όλα αυτά συνθέτουν τη ταφόπλακα της παρούσας εμπειρίας μας. Διότι στη πραγματικότητα, οι αναμνήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από αναμασήσεις γεγονότων και συναισθηματικών καταστάσεων που κάποτε, κάπως, ίσως να υπήρξαν, αλλά τώρα στον παρόν… απλά δεν υπάρχουν! Όσο αναμασάτε το παρελθόν, τόσο σας διαφεύγει το βίωμα του παρόντος.
5. Αποκτήστε στόχους
Οι στόχοι που βάζουμε στη ζωή μας κατευθύνουν την ενέργειά μας με έναν βεβιασμένο τρόπο. Εκτός από την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, στην οποία έχει κανείς την ωριμότητα να είναι σε θέση να επιδιώκει τους στόχους του χωρίς ελπίδα και φόβο, η στοχοθέτηση λειτουργεί σαν αλεξίσφαιρο απέναντι στη ζωή. Μας κάνει τυφλούς και ανίκανους να διαχειριστούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μας προσφέρει απλόχερα κάθε στιγμή η εμπειρία μας, απλά και μόνο διότι έχουμε εστιαστεί, έχουμε προσηλωθεί προς τη κατεύθυνση των στόχων μας. Όσο εστιάζουμε την ενέργειά μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τόσο απωθούμε τα δώρα της ζωής.
6. Αποκτήστε συνήθειες
Οι συνήθειες μάς οδηγούν σε αυτοματισμούς. Οι αυτοματισμοί μάς οδηγούν στην έλλειψη επίγνωσης και στην ασυνειδησία. Κάθε βήμα μας, κάθε κίνηση, κάθε κουβέντα γίνεται μηχανικά. Με τη συνήθεια, ζούμε πάντα ένα δευτερόλεπτο μακριά από την αυθεντική ζωή. Πριν καταλάβουμε ότι κάνουμε κάτι, το έχουμε ήδη κάνει! Πριν καταλάβουμε ότι μας συμβαίνει κάτι, έχει ήδη περάσει. Ζωντανοί νεκροί, μηχανικά ανδρείκελα, ακολουθούμε τις συνήθειές μας στα τυφλά. Όσο είμαστε έρμαια της συνήθειας, τόσο απέχουμε από τη ζωή μας.
7. Αποκτήστε εμμονές
Η εμμονή είναι μια παγωμένη ψυχολογική στάση. Θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε «αυτό» για να είμαστε «ευτυχισμένοι». Παραβλέπουμε οτιδήποτε υπάρχει, καλλιεργώντας μια ψυχική στάση φτώχιας, έλλειψης και ανικανοποίητου. Ακόμη κι όταν, για λίγο, καταφέρουμε να εκπληρώσουμε την εμμονή μας, την επόμενη στιγμή μένουμε πάλι διψασμένοι. Αυτή η δίψα είναι η ρίζα της δυστυχίας μας. Οι χυμοί που μπορούν να μας ξεδιψάσουν είναι εκεί, αλλά εμείς κρατάμε το στόμα κλειστό. Υπάρχει μια ωραία εικόνα γι’ αυτό: ένα πιθηκάκι βλέπει μια μπανάνα μέσα σ’ένα μπουκάλι. Βάζει το χέρι του μέσα και την αρπάζει. Όταν όμως πάει να βγάλει το χέρι, δεν χωράει. Αντί να αφήσει τη μπανάνα, μένει εκεί κολλημένο, κλαίγοντας, μέχρι να ψοφήσει από την πείνα. Όσο μένουμε κολλημένοι στις εμμονές μας, είμαστε ανικανοποίητοι και δεν ανοίγουμε στις ευκαιρίες της ζωής.
8. Αποκτήστε σοβαρότητα
Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Ίσως και να γνωρίζουμε θεωρητικά ότι τα πράγματα, ακόμη και αυτά που θεωρούμε πιο τραγικά, έχουν πάντα μια γελοία πλευρά. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι ιλαροτραγική και η σοβαρότητα αποκλείει το παιχνίδι. Όταν αυτοσαρκαζόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ελαφρότητα, αποκτούμε την απαραίτητη ευλυγισία απέναντι στις λεγόμενες «προκλήσεις» της ζωής. Λέξεις όπως: σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σταθερότητα κλπ, θα πρέπει πάντα να νοηματοδοτούνται ταυτόχρονα με την ιλαροτραγική ελαφρότητα του είναι. Διαφορετικά, καταλήγουν σε σκέτη κοινωνική υποκρισία. Όσο πασχίζουμε να είμαστε «σοβαροί», τόσο χάνουμε την αυθόρμητη χαρά της ζωής.
9. Αποκτήστε πικρίες
Άθελα μας όλοι έχουμε αναπτύξει την εξαίσια ικανότητα να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον, με ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Αυτό, στο Βουδισμό το ονομάζουμε «σαμσάρα» – φαύλο κύκλο της δυστυχίας. Όταν η μοναδική μας έγνοια είναι να περνάμε εμείς καλά, χωρίς να δίνουμε πολλή σημασία στη συναισθηματική κατάσταση των άλλων, αρχίζουμε να θεωρούμε ότι είμαστε τα αιώνια πληγωμένα, παρεξηγημένα θύματα. Χωρίς να έχουμε συναίσθηση της επίδρασης των δικών μας πράξεων πάνω στους άλλους, κρατάμε και καλλιεργούμε πικρίες, μνησικακίες, αντιπαλότητες και έχθρες που λειτουργούν σαν πνευματικά δηλητήρια μέσα στο νου μας. Υποβαθμίζουν τους γύρω μας σε αναλώσιμες μονάδες και καταργούν την έννοια των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων, που προϋποθέτουν ειλικρίνεια, αμεσότητα και μοίρασμα. Όσο περισσότερες πικρίες κρατάτε, τόσο απομακρύνεστε από τους άλλους.
10. Παραιτηθείτε!
Οι ματαιώσεις, οι απογοητεύσεις, η κούραση, η ανασφάλεια οδηγούν πολλούς ανθρώπους στη παραίτηση. Νιώθουν ότι δεν μπορούν πια να επηρεάσουν θετικά τις συνθήκες της προσωπικής και συλλογικής τους ζωής. Περιφέρουν τη παραίτηση και τη πλήξη τους στα ηλεκτρονικά καφενεία, διακηρύττοντας τον μηδενισμό ως στάση ζωής. Η ζωή όμως αναπνέει και ανθίζει ερήμην μας. Πάνω στη καμένη γη φυτρώνουν κάθε στιγμή καινούργια βλαστάρια. Ποτέ δεν τελειώνει αυτή η γιορτή. Πάντα είμαστε οι «επίτιμοι καλεσμένοι» της εμπειρίας μας, που ανοίγεται στο απέραντο διάστημα των άπειρων δυνατοτήτων. Υπάρχει τεράστια ελευθερία μέσα στο χαμό. Υπάρχει τεράστια δυνατότητα ανατροπής μέσα στη σαμσάρα. Αυτό δίδαξε ο Σιντάρτα…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s