Αληθινοί με τον εαυτό μας…

950_485072674856654_2023239842_n

Η σκληροπυρηνική αλήθεια δεν μας χαρίζεται. Δεν μπορούμε να την κοροϊδέψουμε ή να τη δωροδοκήσουμε με τεχνάσματα. Ούτε μπορούμε να της ξεφύγουμε. Είναι εκεί όταν ξυπνάμε το πρωί και κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Είναι εκεί στα μάτια των παιδιών μας.

Είναι πάντα εκεί μέσα μας κάθε φορά που πάμε να ψηφίσουμε πάλι την ψήφο του συμβιβασμού και της ανασφάλειας. Είναι πάντα εκεί στο κάθε «καλημέρα» που λέμε χωρίς να το εννοούμε. Στο κάθε ψεύτικο χαμόγελο, στην κάθε ψεύτικη λέξη, είναι εκεί. Γυμνή, ανεπιτήδευτη, εξωφρενική, αυθεντική, αδάμαστη, η σκληροπυρηνική αλήθεια μάς συνοδεύει κάθε λεπτό.

Ο πνευματικός γίγαντας του Ζεν, Σουνρύου Σουζούκι Ρόσι, αιφνιδίασε τους μαθητές του με τον ακόλουθο τρόπο μια βραδιά, καθώς καθοδηγούσε τον καθιερωμένο καθημερινό διαλογισμό στο Σαν Φραντσίσκο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

Φανταστείτε τη σκηνή… Στο πάτωμα, κάθονται καμιά τριανταριά φρικιά, με αχτένιστα μαλλιά μακριά και γένια, καλλιτέχνες, μουσικοί, ναρκομανείς… και ακούνε τον Δάσκαλο να λέει: «Μη κινήστε καθόλου! Τώρα πεθαίνετε. Τώρα! Τώρα! Τίποτα δεν μπορεί να σας σώσει τώρα! Είναι η τελευταία σας στιγμή! Ούτε η φώτιση δεν μπορεί να σας σώσει τώρα! Δεν έχετε άλλη στιγμή. Κανένα μέλλον. Επιτέλους, γίνετε για μια φορά αληθινοί με τον εαυτό σας!

Advertisements
Standard