Στη ροή της ύπαρξης

546921_495740190456569_1104091437_n.jpg

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε επανειλημμένα να κάνετε κάτι και να μην το καταφέρνετε; Η να νοιώθετε ότι μια κατάσταση είναι τόσο χαοτική, που δεν βάζετε κανένα νόημα; Σίγουρα σας έτυχε, συμβαίνει σε όλους μας. Τώρα, σας έχει συμβεί να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα από μόνα τους, σαν να φεύγει μπροστά από τα μάτια σας μια βαριά κουρτίνα; Ξαφνικά, όλα να αποκτούν νόημα, σαν ένα πάζλ που τα κομμάτια μπήκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου στη θέση τους; Αυτό ακριβώς δείχνει τη ροή της ύπαρξης. Δείχνει ότι ούτε «τα πράγματα» δεν είναι ποτέ «ίδια», ούτε «εμείς». Υπάρχουν μόνον στιγμές κατάλληλες ή ακατάλληλες, ευοίωνες ή δυσοίωνες για να επέλθει το κάθε τι στη ζωή μας. Ακόμη και οι λαϊκές μας παροιμίες το επιβεβαιώνουν αυτό!

«Τι λάθος κάνω, κι όταν φτάνω είναι αργά» λέει το τραγούδι. Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι μας. Να θέλουμε να πιέσουμε και να κατευθύνουμε τα πράγματα. Να θέλουμε να τα διευθετήσουμε, να τα τακτοποιήσουμε, να τα αλλάξουμε. Δεν πα’ να χτυπιόμαστε, άμα η στιγμή δεν είναι ώριμη, κατάλληλη κι ευνοϊκή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα! Κι ακόμη κι αν «γίνει» κάτι με το ζόρι, σίγουρα δεν θα έχει τη ποιότητα και τη διάρκεια που χρειαζόμαστε. Γιατί; Διότι βάζουμε εμπόδια, βάζουμε «διόδια» σε αυτή τη ροή της ύπαρξης. Δεν εναρμονιζόμαστε με τη φύση των πραγμάτων, δεν αντιλαμβανόμαστε πότε και πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα και νομίζουμε βλακωδώς ότι τα πάντα είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και σκληρής δουλειάς. Είναι αυτή η προτεσταντική νοοτροπία που διέπει τις σημερινές «αναπτυγμένες» κοινωνίες μας. Κι όταν εμποδίζουμε την ροή, μόνο καλά δεν μπορούν να συμβούν. Έρχονται κακοτυχίες, αρρώστιες, πόλεμοι, συγκρούσεις εσωτερικές και εξωτερικές. Μια γρήγορη ματιά στη κατάσταση του πλανήτη μας αυτή την ώρα, μας υποδεικνύει το αυτονόητο-που-δεν-βλέπουμε: Η ανθρωπότητα εμποδίζει τη ροή της ύπαρξης και πληρώνει ήδη ακριβά το τίμημα γι’ αυτό.

 

(η συνέχεια στο επόμενο Άβατον)

Published by ariadnig

A Greek Buddhist mother in search for inner peace during difficult times... Some free texts about self-knowledge and everyday challenges.