Πνευματικά μαθήματα από τον Covid 19

FB_IMG_1587917696558

Οι Δάσκαλοι μας έχουν πει ότι ζούμε σε μια εποχή παρακμής (Κάλι Γιούγκα). Η συλλογική άγνοια των όντων τα οδηγεί να τελούν αρνητικές πράξεις που δημιουργούν αρνητικό κάρμα. Αυτό οδηγεί σε ατελείωτες και περίεργες ασθένειες. Πολλές από αυτές προέρχονται από τα αρνητικά συναισθήματα, που ονομάζονται πέντε νοητικά δηλητήρια. 

Αν, με την ευλογία του Βούδα, καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα πέντε δηλητήρια από τον νου μας, τότε θα εξαγνιστούν και οι αρρώστιες στο σωματικό επιπεδο.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ζούμε σε αυτή τη κατάσταση ανασφάλειας και φόβου;

Κοιτάξτε κατάματα τη κατάσταση
Είναι τρομακτική. Είναι χαωτικη, δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Έτσι έχουν τα πράγματα. Κι αυτό είναι μια από τις θεμελιώδεις διδασκαλίες του Βούδα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, γεμάτη εκπλήξεις, με τα πάνω και τα κάτω της, με καταστάσεις που, ενώ πιστεύουμε ότι είναι σταθερές, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν και πάντα αλλάζουν! Αλλάζουν ξαφνικά και δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε όλα όπως τα θέλουμε. Όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, όποια κι αν είναι η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές, όποια κι αν είναι η αρρώστια, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, πάντα θα υπάρχει μια τραγωδία.
Γιατί αυτό είναι εγγενές, είναι στην ύφανση της ίδιας της ζωής. “Όλα τα σύνθετα πράγματα είναι παροδικά”, δίδαξε ο Βούδας. Ότι έχει συντεθεί, αργά η γρήγορα θα αποσυντεθεί. Τα πράγματα δεν θα καλυτερέψουν στο μέλλον. Γι’ αυτό, προετοιμαστείτε.

Κοιτάξτε κατάματα τη κατάσταση. Κάντε τον διαλογισμό σας πάνω σ’ αυτό και αναρωτηθείτε: υπάρχει κάτι στη ζωή σας που να μην έχει αλλάξει; Καθίστε σε αυτή την αναγνώριση της αίσθησης της αλλαγής. Νιώστε την στο σώμα σας, στη κοιλιά σας, στα κόκαλα σας. Μπορεί να νιώσετε φόβο η απώθηση. Μπορεί να νιώσετε ματαιότητα και ανησυχία. Αλλά σίγουρα θα βιώσετε θλίψη. Κι αυτό οι Δάσκαλοι διαρκώς επαναλαμβάνουν ότι είναι πολύ ΚΑΛΟ! Γιατί σημαίνει ότι πλησιάζουμε περισσότερο στην αλήθεια.
Αν καταφέρουμε να παραμένουμε σε αυτή την αίσθηση της έλλειψης εδάφους, αν δεν μας φοβίζει η αβεβαιοτητα, μπορεί να αναρωτηθούμε, πώς να βγω από αυτό; Τι μπορώ να κάνω;
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε μέρος ενός συλλογικού κλήρου, μιας συλλογικής μοίρας. Γιατί αυτή τη παγκόσμια κατάσταση την έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί. Οπότε, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως πρέπει να εξελιχθούν.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να κοιτάμε τον νου μας. Τον φόβο, τον πανικό, τις δικαιολογίες, τις εξιδανικεύσεις μας. Κοιτάξτε τον νου σας και το πώς η αντίληψη σας για τα πράγματα αλλάζει συνέχεια, ανάλογα με τις αναξιόπιστες και ολοένα διαφορετικές εξωτερικές συνθήκες. Κοιτάξτε ξανά και ξανά, ψάξτε τη ρίζα, τη βάση του φόβου σας. Πού βρίσκεται; Μέσα σε όλο το χάος, μπορεί να δείτε κάποιες ρωγμές φωτός, κάποιες ανάσες καθαρού αέρα και ανοιχτού διαστήματος. Παραμείνετε εκει.
Ο φόβος και ο πανικός δεν είναι τόσο σταθεροί μπαμπουλες όσο νομίζουμε. Πάντα υπάρχει ένα άνοιγμα.
Στη πραγματικότητα, το άνοιγμα είναι πάντα εκεί, απλά μας διαφεύγει. Μόλις κοιτάξουμε τον νου μας, υπάρχει εκεί. Αλλά μόλις θελήσουμε να το οικειοποιηθουμε, μας ξεφεύγει. Το κλειδί είναι το παρόν. Γιατί εκεί υπάρχει πάντα το άνοιγμα.
Μπορεί τότε να αναρωτηθείτε: και τι θα γίνει; Θα κάθομαι έτσι σαν κούτσουρο; Όχι βέβαια! Μέσα σε αυτό το ανοιχτό διάστημα, υπάρχει τεράστια δύναμη, τεράστιο κουράγιο και αγάπη που μας ενώνει με όλα τα ζωντανά όντα. Αυτή είναι η χαραυγή της συμπόνιας, της Μποντιτσιτα, του πνεύματος της φώτισης που μας ενώνει με όλα τα όντα και γεμίζει χαρά και ευτυχία τη καρδιά μας.
Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, πρέπει να σηκωνόμαστε και να βοηθάμε, όπου και όπως μπορούμε. Αλλά αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, τότε πρέπει να καθόμαστε στα αυγά μας και να ανοίγουμε την καρδιά μας σε αυτή την ευχή, να είναι όλα τα όντα ασφαλή, να έχουν ο,τι χρειάζονται, να απαλλαγούν από τη δυστυχία.
Με ένα θαυματουργό τρόπο, όταν το κάνετε αυτό ξανά και ξανά, θα δείτε τον φόβο σας να εξαφανίζεται. Θα γίνετε πιο ευέλικτοι και πιο άμεσοι στο να βοηθάτε τους άλλους χωρίς δισταγμό.

Αν σας αρέσουν οι προσευχές, προσευχηθείτε για τη γρήγορη θεραπεία του κόσμου. Αν σας αρέσει ο διαλογισμός, διαλογιστειτε πάνω στη θεραπεία. Αν σας αρέσει η λογική, στοχαστειτε πάνω στη παροδικότητα. Αν μπορείτε, κάντε τα και τα τρία μαζί.

(Το κείμενο αυτό βασίστηκε σε ανάρτηση του Harry Einhorn στο Facebook)

Published by ariadnig

A Greek Buddhist mother in search for inner peace during difficult times... Some free texts about self-knowledge and everyday challenges.